Fujifilm X-E1 met 18-55 F/2.8-4 ervaringen

Zo zat ik al tijdje te wachten tot de Fujifilm X-E1 geleverd ging worden, krijg ik gisteren een mailtje dat ie binnen is. Hup in de auto en meteen opgehaald.
Ik heb ook een tijdje de X100 mogen gebruiken wat een prachtige camera is en die heb ik met veel plezier gebruikt. Een (voor mij) groot nadeel was het ontbreken van een zoom mogelijkheid. Als je kunt lopen is dat geen punt, dan zoom je met je benen, maar dat kan ik niet meer, dus dan moet je het anders oplossen. En zie daar, Fuji heeft het ook door gehad en speciaal voor mij de X-E1 op de markt gebracht. Op de X-E1 zit je niet vast aan één objectief. Met de X-pro1 overigens ook al niet maar er waren in eerste instantie maar drie objectieven uitgebracht en alle drie met een vast brandpunt. Ook is de X-pro1 een stuk duurder.
Daar is samen met komst van de X-E1 verandering in gebracht, Fuji heeft tegelijkertijd een zoomobjectief op de markt gezet met een bereik van 18-55 mm (27-82,5 mm eq. 35mm) en een behoorlijke lichtsterkte van F/2.8 bij 18 mm en oplopend tot F/4 bij 55mm.

De eerste indrukken (en ik ontkom niet met regelmatig een vergelijking met de X100) zijn erg goed. De bouwkwaliteit is fraai, degelijk en toch niet te zwaar. Dat geld ook voor het zoomobjectief, alles loopt erg soepel maar ook weer niet tè. Het totaal gewicht is lager dan ik van te voren had verwacht, maar wel erg prettig. Je hebt nooit het idee een prul in je handen te hebben :)
Wat absoluut beter is, is de AutoFocus. Die kon bij de X100 nog wel een pittig de weg kwijt zijn. Ik wil niet zeggen dat het bij de X-E1 allemaal rozengeur en maneschijn is maar in ieder geval stukken beter.
De bediening is, als je de X100 gewend bent, niet zo heel afwijkend. Waar ik wel aan moet wennen is de AE-L/AF-L knop, die gebruik ik namelijk voor snelfocussen waarbij de AF verder op manual staat. Handig want dan wordt er bij het aanpassen van de compositie niet telkens opnieuw scherpgesteld als je de ontspanknop weer eens een keer teveel half indrukt. Alleen die knop zit precies bovenop de verdikking achterop het toestel waar je de camera zo lekker stevig mee vast kunt houden (ook een verbetering t.o.v. de X100). Echter als je de AE-L/AF-L in wilt drukken verlaat je duim dus het verdikte gedeelte waardoor je grip om zeep gaat.

Voor de rest is de ergonomie op diverse punten verbeterd, zo voelen de knoppen steviger aan, is de draaischijf achterop vervangen door gewoon vier knoppen en is er de Q knop aan toegevoegd waarmee je snel bij de meest gebruikte instellingen kunt komen.
Een dingetje wat ik heb gemerkt is dat de powerknop snel onbedoeld op On kan komen te staan. Nou gaat de camera wel uit na een ingestelde tijd maar wel iets om op te letten.
Wat ook wel weer prettig werkt is de diafragma-ring. Volledig elektronisch, als je het objectief van de camera haalt doet die ring mooi niets meer, maar het werkt prettig.

De snelheid waar alles mee werkt (de respons) is prima. De camera start snel op en reageert goed op commando’s. Er waren klachten over een lag (traagheid) na het maken van een foto maar dat bleek aan een instelling te liggen namelijk de voorvertoning als je een foto had genomen. Die staat bij mij standaard uit dus dat is geen issue.

De EVF (elektronische viewvinder) van 2,36 megapixel doet het werk ook goed, al is ie qua lichtsterkte wel eens de weg kwijt als er snel wordt geswitched van een licht naar een donker onderwerp. Wat ook prettig is de correctiemogelijkheid voor de brildragers. Iets wat bij de X-pro1 met voorzetglaasjes moest worden gecorrigeerd. Bij de X-E1 draai je even aan het wieltje tot je scherp beeld heb en voilá!
Ook het display achterop geeft, ondanks de wat lagere resolutie, een prima beeld.

De kwaliteit van de gemaakte foto zien er vooralsnog goed uit. Wel heb ik met paar plaatjes die ik heb gemaakt wel gemerkt dat je moet letten op de donkere delen van de foto, dus bij grote contrasten. We gaan zien of dat met een instelling links en rechts “beter” te krijgen is.
De kleuren zijn wat ik gewend ben van Fuji.

Met de scherpte zit het ook wel snor, ook bij volle lensopening. De combinatie van het objectief met de X-trans sensor wekt blijkbaar erg goed.
Ook de optische trillingsreductie werkt effectief en maakt (volgens Fuji) 4 stops verschil.
Iets wat opvalt is dat de macrostand niets doet. Het maakt geen enkel verschil of de macrostand nou is geactiveerd of niet. Je kunt scherpstellen tot een cm of 20 en daarna houdt het op. Of dat met het objectief te maken heeft (het is nou eenmaal geen macro objectief) of dat een bug is, geen idee.

Het ingebouwde flitsertje is prettig om te hebben maar voor wat betreft vermogen is dat niet zo heel veel. Maar je zult maar een lichtje nodig hebben van dichtbij, het kan handig zijn. En zolang er nog hele volksstammen proberen de Arena vol te flitsen tijdens een wedstrijd of concert……

Er staan een paar foto’s op mijn fotosite r e m o s s :: i m a g e s (< klik). De eerste foto met de molen had veel donkere partijen door de schaduw, er was immers veel contrast door de heldere lucht en de laagstaande zon. Maar met een beetje bewerken is er veel detail weer tevoorschijn te halen en dat is een fijn gegeven! Vooralsnog geeft de camera en het objectief een goed gevoel. Deze review zal ik aanvullen als er meer ervaring is met dit duo!

X-E1
image-565

Boekenlegger op de permalink.

4 Comments

 1. Hi,

  Nice experience report, thanks for sharing it. May I ask from where did you order the X-E1 with the kit lens?

  Kind regards,
  Istvan

 2. Thomas Denderlande

  Het lijkt een prima toestel te zijn. De kleuren die uit de Fuji komen zijn in mijn ogen altijd erg levensecht. Ingetogen en niet van die artificiële warme of verzadigde beelden. Huidtinten zijn ook prachtig. Ik ben benieuwd naar je ervaringen met de X-E1 bij minder licht, dus bij hogere ISO waarden zoals ISO 800 en 1600. Daarboven zal het er allemaal wat minder fraai uit gaan zien denk ik. Misschien kun je er een artikeltje aan wijden. In je foto van de molen heb je de schaduw wel heel veel opgehaald. Dat had best wat minder gemogen, om het bekende HDR uiterlijk te voorkomen, maar misschien is dat een kwestie van smaak. Bedankt voor de genomen moeite in ieder geval.

  • Bedankt voor je bericht Thomas, Die molen is inderdaad wat veel opgehaald, maar was voornamelijk gedaan om te laten zien hoeveel detail er in de donkere partijen zit.
   Ik heb intussen wat meer foto’s gemaakt met de X-E1 en je kunt HIER wat links naar de resultaten zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *